Çim Alan Tesisi ve Bakımı

Metin Kutusu: Çimenlik bir alanın sıfırdan tesisine yönelik yedi aşama
1. Toprak kürek derinliğinde bellenmelidir. Bu arada yeşil gübreleme maksadıyla kullanılan bitkiler de, humusun arttırılması ve biyolojik gübreleme için toprağa karışmalıdır. Toprağın kalitesinin artması için ayrıca 100 metre kareye 4-5 çuval bahçe humusunu da eşit olarak dağıtabilir, iyice yedirebilirsiniz. Toprak bu aşama ile iyice incelmiş olacaktır.
2. Mevcut bitki kalıntılarının, iri taşların vs. giderilmesi ve yüzeyin aynı anda düzleştirilmesi için, ekim yapılan alan tırmıkla işlenir.
3. Alan şimdi 14 gün ilâ 3 hafta kadar dinlenmelidir. Öyle ki, toprak iyice otursun ve en üst işlenmiş tabakadaki ayrık otları çimlenip filizlensinler.
4. Dinlenme süresinden sonra yüzey bir kez daha 2-3 cm derinliğinde gevşetilir ve bu maksatla bir tırmık kullanılır. Bu şekilde ayrık otları giderilir ve düz olmayan kısımlar düzeltilir . Toprak aşırı gevşek olmasın diye, üzerinden silindirle geçilir veya toprak tahtalarla sıkıştırılır.
5. Yüzey çok aşırı nemli değilse, gerekli çim karışımını (gereken ekim yoğunluğunu uygulayarak) elle veya bir serpici araba ile eşit olarak ekin. Çimi ilkbahardan sonbahar sonuna kadar ekebilirsiniz. Bu arada en elverişli aylar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır. Hafif bulutlu, yağmursuz ve rüzgarsız bir gün ekim için idealdir. Çim tohumlarına optimum başlangıç koşulları sunabilmek için, yeni ekilen tohumlara ayrıca özel bir gübre de ekleyin (başlangıç gübresi). Çim tohumlarını ve gübreyi hafifçe tırmıkla düzenleyin ve sonra sıkıştırın. Gerekirse hafifçe ıslatın. Böylece, tohumlar kurumaya karşı korunmuş olacaklardır.
6. Takip eden 3-4 ay boyunca, yeni ekilen yüzey kurumaya karşı korunmalıdır. Gerekirse bir fıskiye sistemiyle yağmurlama yapılmalıdır. Önemli olan, fıskiye sisteminin ince delikli olmasıdır. Yoksa tohumlar aşırı suyla birlikte akar gider veya toprak çamura dönüşür ve sonra sertleşir. Yağmurlamanın en elverişli zamanı, sabahın ilk saatleri veya akşamın geç saatleridir.
7. Çimlerin boyu yaklaşık 8-10 cm kadar olunca (el boyu), taze çim ilk defa biçilir. Çim biçme makinesinin bıçakları olabildiğince keskin olmalıdır, zira çimler hâlâ çok hassastır. Ayrıca ilk biçmede sadece uçlar (1-2 cm) alınmalıdır. Daha sonraki biçme uygulamalarında arzu edilen çim boyunu tatbik edebilirsiniz. Çimler sık sık biçilirse (özellikle de ilk aşamalarda), çimenlik alan kısa süre içinde sık ve güçlü olur.
Metin Kutusu: Çimlerin Bakımı

Çimler başarılı bir şekilde ekildikten sonra, korunmaları için optimum düzeyde bakım yapmak zorunludur. Çimlerin yıllarca tek tip ve güzel bir görünüm sergilemeleri sadece bu şekilde sağlanabilmektedir. Biçme, gübreleme, havalandırma (yüzeyi çentme) ve sulama, bu bağlamda en önemli bakım uygulamaları olarak ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra ayrık otlarıyla ve hastalıklarla mücadele de çim bakımına dahildir.
Biçme
Çim biçme, çimenlik alanlardaki en fazla zaman tüketen ve en önemli bakım uygulamaları arasında yer alan bir uygulamadır. Doğru gübrelemeyle birlikte gerçekleştirilen sık biçme uygulamaları, sık ve halı gibi güçlü bir çimenlik alanın gelişmesini destekler, zira çimlerin enine büyümesi teşvik edilmiş olur. Ayrıca çimleriniz güçlenir ve yıpranmalarla doğrudan baş edebilir. Doğru biçme zamanını belirlerken dikkat edeceğiniz şey, çim bitkisinin toplam boyunun üçte biri ilâ yarısından fazlasının kesilmemesidir. Biçme sırasında çimlerin çok daha fazlası alınırsa (radikal kesim) bitki hızla canlanamayacak kadar fazla yeşil alan yitirmiş olur. Ev bahçeciliğinde kesim boyu 3- 5 cm arasındadır. Buna göre 6-10 cm olmak üzere biçme uygulaması yapılmalıdır. Bunun haricinde, çimlerinizi ilkbaharda mümkünse haftada 1 veya 2 defa biçmeniz yararlı olacaktır.
Gübreleme
Çimler sürekli yeniden yapılanmak ve sık durmak zorunda olduklarından ve çimler biçildiğinde devamlı olarak yüzeyden besin maddeleri eksildiğinden, güçlü ve yeşil bir çimenlik alanın gelişebilmesi için, doğru gübreleme önem kazanmaktadır. Çimler sürekli bir büyüme süreci içindedirler. Bu bağlamda ihtiyaç duydukları besin maddelerinin bilinçli bir gübrelemeyle temin edilmesi gerekir. Bu bağlamda çimler sadece azota değil, bunun dışında, fosfat, potasyum, magnezyum ve eser elementlerden meydana gelen dengeli bir karışıma da gereksinim duyarlar. Bu besin maddeleri, bitkisel dokuların yapılandırılmasında ve bitkisel metabolizmanın yönetilmesinde, çeşitli görevleri yerine getirirler. Dolayısıyla gübreleme için en çok, gerekli besin maddeleri dengesini dikkate alan ve çeşitli besin maddeleri içeren gübreler uygundur.
Yağmurlama
Çiminizin daima yeterli neme sahip olmasına dikkat edin. Normalde doğal yağışlar bunun için yeterlidir. Yine de çimlerin uzun kuraklık dönemlerinde sulanması gerekirse, şu hususlara dikkat edin: Yeni çimenlik alanlar veya yeni ekilmiş yüzeyler 2 günde bir yaklaşık 1-2 l/m2 suyla yağmurlanmalıdır. Daha eski alanlarsa haftada sadece bir kez, ama maksimum 20 l/m2 kadar suyla yağmurlanmalıdır. Erken sabah veya geç akşam saatlerinde sulama yapılmalıdır. Kesinlikle göz alan güneş ışıkları varken değil.

Çim bakım uygulamalarına ilişkin tablo

Merkez: İstanbul Toptancılar Çarşısı - İSTOÇ  9. Ada No:40 Bağcılar/İSTANBUL  Tel: (0212) 659 28 88    Fax: (0212) 659 28 89

Yurt Dışı Şube1: AGRO-EN & KARDELEN Peyzaj ve Tarım M.M.C. Nerimanov Rayonu A.Aliyev Küçesi No:57 Bakü/AZERBAYCAN

Tel:0099 450 250 74 55

Yurt Dışı Şube2:  AGRO-EN O.O.O.  G. Moskwa ul. Kotlyakovskaya 8/10 ofis 222 Moskova/RUSYA Tel: 00792 60199938